Kaos (2018)

Kaos (2018)

In 2017 heb ik tot mijn grote plezier de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs gewonnen. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan drie jonge illustratoren. Met hulp van de Fiep Westendorp Foundation ben ik de aankomende jaren bezig met het project ‘Kaos’. Vanuit verschillende perspectieven wil ik antwoord geven op de vraag ‘Waarom bestaat de mens?’. In dit project wil ik tekeningen, schrift en video’s combineren.

Als diersoort is de mens niet bijzonder snel, sterk of oplettend. We kunnen ons niet snel vermommen en hebben ook niet het gehoor of reukvermogen om gevaar snel te herkennen. Toch hebben wij het voor het zeggen op deze wereld. Ik vraag mij af of dat nou wel zo’n goed idee was?

Door de evolutie hoeven wij ons niet meer de hele dag bezig te houden met overleven en voortplanten. Hierdoor is de mens andere zaken belangrijker gaan maken en zijn er allemaal gekke regels ontstaan, die je erg kunnen benauwen. Zoals onze talloze begroetingsmogelijkheden, terwijl honden gewoon aan elkaars kont ruiken om elkaar gedag te zeggen.