Couplet 2.0 (2020)

Samen met Marjolein Smits heb ik gewerkt aan de expositie ‘Couplet 2.0’. Het idee kwam van Concordia (Enschede): een kunstenaar en een bewoner van Enschede werken samen aan een kunstproject. Concordia schrijft:

Esmay Groot Koerkamp is een jonge beeldend kunstenaar die allerlei materialen en middelen aanpakt om haar verhaal te vertellen. Grote lappen papier tekent ze vol, ze hangt ze dwars door een ruimte of legt ze op de vloer. Het zijn stoere werken die gaan over persoonlijke en soms gevoelige zaken.

Marjolein is behangontwerpster en heeft een zogenoemde honger naar kunst. “Kunst laat de wereld zien door de ogen van een ander” vertelt ze. Esmay is vooral geïnteresseerd in het maken van dingen, het uitproberen van nieuwe materialen, ontdekken van technieken, en gaat zelf maar weinig naar musea. Marjolein kan juist veel vertellen over werk van anderen dat ze interessant vindt, waarom het haar raakt en wat haar inspireert.

Ze vonden goede gesprekspartners in elkaar, de één die denkt en doet vanuit de makersmentaliteit en de ander die vanuit een beschouwend en kennisperspectief inspiratie meebracht. Samen bekeken ze de afgelopen tijd veel kunstwerken, illustratief en decoratief werk waar patronen en kleuren een grote rol spelen. Ze praatten over kunst en wat het voor elk van hen betekent, wat kunst kan zijn en hoe zich dat uit.

“Als ik een tekening maak is het voor mij af. Marjolein zag daarin juist weer onderdelen waar je ook een behang van zou kunnen maken. Een stukje uit een mouw, een oog, een herhaling van vogels. Dit maakte dat ik zelf ook meer ging letten op hoe ik een beeld vul. Het zorgde ervoor dat ik opnieuw over mijn eigen werk ging nadenken, en op die manier heeft haar kennis mij enorm geholpen een ander soort expositie neer te zetten dan ik gewend ben”.

“Door met Esmay over kunst te praten zag ik steeds meer dwarsverbanden en overeenkomsten met het werk dat ik op tentoonstellingen bekeek, in boeken tegenkwam of al eerder ergens gezien had. Dat gaf ik vervolgens weer aan haar door en daar spraken we dan over. We hebben veel energieke en inspirerende gesprekken gehad”.

In deze expositie zijn naast tekeningen ook keramiek en behang te zien, en is het principe van patronen zoals dat wordt gebruikt bij behang, een belangrijk thema. Waar Esmay eerder verschillende losse tekeningen op een vel papier zou zetten, heeft ze nu juist patronen getekend en is deze blijven herhalen om zo een beeld vol te maken. De losse onderdelen krijgen zo meer aandacht en kracht, en maken een nieuwe tekening.

           


mail       instagram